Kdy jindy si dopřát růžové víno než teď na jaře. Prosluněné dny nás lákají být venku více a více a míváme chuť na osvěžující, lehká a po ovoci chutnající vína. V chuti rose můžeme rozpoznat jahody, meruňky, maliny, broskve, citrusové plody a mnohé další ovoce.

Jak si víno správně vychutnat

Před tím, než si víno s chutí otevřete, dostatečně ho nachlaďte, aby vám v teplém počasí nezteplalo a mělo ideálně teplotu 8-10 °C. Můžete dát i sklenice do chladnějšího místa, ideálně do lednice nebo mrazáku. Nezapomínejte na udržení teploty, když už si lahvinku dáte na stůl. Super jsou chladící nádoby na víno nebo různé ice kýble. Pokud nemáte, běžet do obchodu nemusíte. Skvěle poslouží i vyšší nádoba, do které dáte led. Člověk má totiž tendenci vyndat vychlazené víno na stůl a nechat ho tam. Pak se ale nemůže divit, když zteplá a už mu tolik nejede.  Všechna růžová vína se chladí o něco více než bílá vína. Růžové víno vás má během teplých dnů za úkol osvěžit.

Je rosé odrůda?

Z čeho se růžové víno vyrábí? Vyrábí se z hroznů modrých odrůd, jako je Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon a to metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Po dobu několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. Důležité je dodržet stanovenou dobu, jinak bude mít vinař ve sklepě samé červené víno, které neměl v plánu vyrábět.

Chuťové odstíny

Co ovlivňuje odstín roséček? Záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, vybrat si tak můžete od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou. Dalším veledůležitým faktorem, který stanovuje sytost odstínu vína je, jak dlouho leží mošt se slupkami.

Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů a nejčastěji se dělí do třech hlavních skupin: Růžová rosé, Červená rosé, Oranžová rosé.

Svět přes sklenku vína je vždycky růžovější

Letos na jaře, kdy neprožíváme jaro jako jsme zvyklí, všichni určitě oceníme, že svět přes sklenku vína uvidíte růžovější, než doopravdy je. Omrkněte naši nabídku růžových vín – zrovna teď si je u nás můžete objednat se slevou 10 %, když zadáte kód Růžovky10.